Επίσης, στους μόνιμους συνδέσμους της ΠΔΕ Δυτικής Ελλάδας προστέθηκε ο σύνδεσμος με τα συνοδευτικά CD-ROMS Σχολικών Εγχειριδίων/ Π.Ι.(ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ)
Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010
Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010
Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010
Εκπαιδευτικό σενάριο
ΠΗΓΗ: http://www.authorstream.com/Presentation/aisixtir-368438-education-ppt-powerpoint/
Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010
ΩΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ!
Μπορείτε να υποβάλλετε τις αιτήσεις σας κάνοντας χρήση των κωδικών σας http://ifigeneia.cti.gr/mis/ από την Τρίτη 23/11/2010
Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010
Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010
09/11/2010 ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ Β’ ΕΠΙΠΕΔΟΥ (Δεκέμβριος 2010)
Στο πλαίσιο της Πράξης με το γενικό τίτλο «Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών για την Αξιοποίηση και Εφαρμογή των ΤΠΕ στη Διδακτική Πράξη» που είναι ενταγμένη στους άξονες 1,2 και 3 του Ε.Π. «Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση», ΕΣΠΑ 2007-2013, η οποία υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και είναι ευρύτερα γνωστή ως έργο επιμόρφωσης β' επιπέδου, θα ξεκινήσει σύντομα η περίοδος πιστοποίησης των εκπαιδευτικών που αποφοίτησαν από τα Κέντρα Στήριξης Επιμόρφωσης (ΚΣΕ) έχοντας παρακολουθήσει επαρκώς προγράμματα επιμόρφωσης β' επιπέδου διάρκειας 96 ωρών, στο πλαίσιο της παραπάνω Πράξης ή του προηγούμενου σχετικού έργου.
Πατήστε εδώ για να δείτε το πλήρες σχετικό ενημερωτικό σημείωμα που περιλαμβάνει λεπτομέρειες σχετικά με την προβλεπόμενη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής των προγραμμάτων πιστοποίησης.
ΠΗΓΗ: http://b-epipedo2.cti.gr/
ΠΗΓΗ: http://b-epipedo2.cti.gr/
Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010
Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010
Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010
Από επτά ετών σερφάρουν στο Διαδίκτυο τα παιδιά στην Ευρώπη
Σε ηλικία επτά ετών αρχίζουν κατά μέσο όρο να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο τα παιδιά στην Ευρώπη, ωστόσο μόνο ένα στα τρία παιδιά 9-12 ετών βρίσκει ότι στο ίντερνετ υπάρχουν αρκετά «καλά πράγματα» για τα παιδιά της ηλικίας του, σύμφωνα πανευρωπαϊκή έρευνα που δημοσιεύτηκε από τηνΕυρωπαϊκή Επιτροπή
Όπως προκύπτει από την έρευνα, ένα στα οχτώ παιδιά είχαν κάποια στιγμή διαδικτυακές εμπειρίες που τα αναστάτωσαν, ενώ ανέφεραν ότι δεν διαθέτουν ακόμα αρκετές δεξιότητες και αυτοπεποίθηση κατά τη χρήση του Διαδικτύου.
Για να συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, η Επιτροπή προκήρυξε διαγωνισμό με σκοπό να ενθαρρυνθεί η δημιουργία διαδικτυακού περιεχομένου υψηλής ποιότητας για παιδιά.
Σύμφωνα με την έρευνα EUKidsOnline, τα παιδιά αποκτούν απευθείας σύνδεση σε μικρότερη ηλικία από ποτέ. Παιδιά που σήμερα είναι 15 έως 16 χρόνων, χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά το Διαδίκτυο σε ηλικία 11 ετών, ενώ εννιάχρονα και δεκάχρονα παιδιά δήλωσαν ότι πρωτοχρησιμοποίησαν το Διαδίκτυο στα επτά τους.
Τα νεότερα παιδιά που συνδέονται στο Ίντερνετ προέρχονται από τις σκανδιναβικές χώρες, την Εσθονία, τις Κάτω Χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ σε μεγαλύτερη ηλικία συνδέονται τα παιδιά από την Αυστρία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Ρουμανία. Τα μισά από τα παιδιά συνδέονται καθημερινά, κατά μέσο όρο μιάμιση ώρα. Τα 15-16χρονα είναι ακόμα πιο ενεργοί χρήστες του Διαδικτύου, με 77% ποσοστό καθημερινής σύνδεσης.
Τα παιδιά δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο κυρίως για τα μαθήματά τους (84%) ή για να παρακολουθούν βίντεο (83%). Οι αμέσως επόμενες δημοφιλείς δραστηριότητες είναι τα παιχνίδια (74%) και η επικοινωνία μέσω μηνυμάτων (61%).
Σε ό,τι αφορά τον χώρο από τον οποίο συνδέονται στο ίντερνετ, είναι κυρίως το σπίτι (85%), ενώ περισσότερα από τα μισά παιδιά στην ηλικία των 13-16 ετών έχουν διαδικτυακή πρόσβαση στο υπνοδωμάτιό τους. Το σχολείο είναι ο δεύτερος πιο συνηθισμένος τόπος για πρόσβαση στο Διαδίκτυο (63%). Τα περισσότερα παιδιά συνδέονται μέσω προσωπικού ή φορητού υπολογιστή, ενώ ένα στα τρία συνδέεται πλέον μέσω του κινητού του τηλεφώνου ή άλλης φορητής συσκευής.
Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι τα παιδιά αντιμετωπίζουν λιγότερους κινδύνους από ό,τι είχαν δείξει προηγούμενες έρευνες. Το 5% των παιδιών δηλώνουν ότι έχουν υποστεί διαδικτυακό εκφοβισμό (το υψηλότερο ποσοστό, 14%, σημειώθηκε στην Εσθονία και στη Ρουμανία), ενώ ένα στα οχτώ ανέφερε ότι έχει ενοχληθεί ή αναστατωθεί από κάτι που αντίκρισε σε κάποια σύνδεσή του.
Τα μισά από τα μικρότερα παιδιά έχουν ελλείψεις σε βασικές δεξιότητες, όπως να κάνουν ρυθμίσεις ιδιωτικότητας ή να μπλοκάρουν ανεπιθύμητες επαφές.
Το 30% των νέων 11-16 ετών έχει παρουσιάσει συμπτώματα που συνδέονται με κατάχρηση του Διαδικτύου, όπως άσκοπο σερφάρισμα, παραμέληση της παρέας με τους φίλους, ή των μαθημάτων τους εξαιτίας του χρόνου που αφιερώνουν διαδικτυακά ή επειδή είναι ευερέθιστοι όταν δεν μπορούν να είναι συνδεδεμένοι.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κέντρα για ασφαλέστερη χρήση του Ίντερνετ σε 14 χώρες μόλις προκήρυξαν έναν διαγωνισμό, το Ευρωπαϊκό Βραβείο για το καλύτερο παιδικό επιγραμμικό περιεχόμενο.
Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός για παραγωγούς διαδικτυακού περιεχομένου σε δύο κατηγορίες, 12-17 ετών και ενήλικες, και επιδιώκει να τονώσει την παραγωγή και τη διάδοση υψηλής ποιότητας διαδικτυακού περιεχομένου, κατάλληλου για παιδιά και νέους.
Διεξάγεται σε 14 χώρες: Βέλγιο, Τσεχική Δημοκρατία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιταλία, Λετονία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβενία και Ισπανία. Οι νικητές και στις δύο κατηγορίες των εθνικών διαγωνισμών θα διαγωνιστούν για το Ευρωπαϊκό Βραβείο, το οποίο θα απονεμηθεί τον Ιούνιο του 2011.
Η έρευνα EUKidsOnline πραγματοποιήθηκε με περισσότερα από 23.000 παιδιά και έναν από τους γονείς τους, στις εξής χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λιθουανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο. Η έρευνα αποτελεί μέρος του έργου EUKidsOnline ΙΙ, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα για ασφαλέστερη χρήση του Ίντερνετ και συντονίζεται από την London School of Economics & Political Science.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1886423
Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010
Σκληροί δίσκοι στο Iντερνετ
Toυ Κωστα Δεληγιαννη
Φανταστείτε έναν «εικονικό» σκληρό δίσκο, εγκατεστημένο στον Παγκόσμιο Ιστό, τον οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε από όλες τις συσκευές σας που διαθέτουν σύνδεση στο Διαδίκτυο –από το laptop ή το desktop, το netbook και το κινητό σας τηλέφωνο– με αποτέλεσμα ανά πάσα στιγμή να έχετε πρόσβαση σε όσα βίντεο, φωτογραφίες, έγγραφα και μουσικά άλμπουμ έχετε αποθηκευμένα σε αυτόν. Φανταστείτε, επίσης, πως ο ίδιος ψηφιακός αποθηκευτικός χώρος σάς «ακολουθεί» κυριολεκτικά όπου κι αν βρίσκεστε, ώστε να «διαβάζετε» τα αρχεία σας από κάθε ξένο ή κοινόχρηστο μηχάνημα – για παράδειγμα, τα PC των internet-caf. Κι επειδή ένας τέτοιος δίσκος έχει ουσιαστικά απεριόριστη χωρητικότητα, μπορείτε να μοιράζεστε ένα τμήμα του με τους φίλους σας, για να ανταλλάσσετε δεδομένα.
Αυτά ακριβώς τα πλεονεκτήματα υπόσχονται δεκάδες διαδικτυακές πλατφόρμες οι οποίες αξιοποιούν την τεχνολογία του «υπολογιστικού νέφους» («cloud computing») με σκοπό να προσφέρουν online αποθηκευτικούς χώρους στους οποίους ο ιδιοκτήτης τους έχει πρόσβαση ανά πάσα στιγμή και από οποιοδήποτε ιντερνετικό τερματικό. Κάποιες τέτοιες πλατφόρμες είναι μάλιστα δωρεάν, όπως η SkyDrive από τη Microsoft, η οποία επιτρέπει την αποθήκευση στο «σύννεφο» από σέρβερ της εταιρείας δεδομένων με συνολικό μέγεθος έως και 25 GB. Η μοναδική προϋπόθεση είναι ο χρήστης να διαθέτει λογαριασμό για τις υπηρεσίες Windows Live της Microsoft· τότε, μπορεί επίσης να επιλέξει ποια από τα αποθηκευμένα δεδομένα προορίζονται για προσωπική χρήση, ποια θα μοιράζεται με τους φίλους του και ποια θα είναι δημόσια. Με μόνο περιορισμό ότι κάθε επιμέρους αρχείο που «ανεβάζει» δεν θα πρέπει να ξεπερνάει σε μέγεθος τα 250 MB.
Η εταιρεία Dropbox, από την άλλη, επέλεξε να κυκλοφορήσει τη δική της εφαρμογή σε δύο εκδόσεις, μία δωρεάν και μία με αντίτιμο. Αν και η συγκεκριμένη πλατφόρμα επιτρέπει το «ανέβασμα» αρχείων οποιουδήποτε μεγέθους –είτε προορίζονται για προσωπική είτε για δημόσια χρήση– η δωρεάν έκδοση προσφέρει συνολικό αποθηκευτικό χώρο 2 GB, τη στιγμή που για έναν «εικονικό» σκληρό δίσκο 50 GB η μηνιαία συνδρομή είναι 10 δολάρια. Η υπηρεσία της Dropbox είναι, μάλιστα, συμβατή σχεδόν με κάθε λειτουργικό σύστημα κινητού τηλεφώνου και υπολογιστή. Oπως επίσης και αρκετά εύχρηστη: για να αποκτήσει έναν «εικονικό» σκληρό δίσκο, ο χρήστης πρέπει απλώς να «κατεβάσει» το software της εταιρείας στο κομπιούτερ του. Τότε δημιουργείται αυτόματα ένας ειδικός φάκελος στον υπολογιστή, από τον οποίο μπορεί να χειρίζεται κανείς τον online αποθηκευτικό χώρο του. Και στην περίπτωση που θέλει να χρησιμοποιήσει τον «εικονικό» δίσκο του από κάποιον ξένο υπολογιστή, το μόνο που χρειάζεται είναι να μπει στον ιστότοπο της εταιρείας και να εισαγάγει τον κωδικό του.
Τα συγκεκριμένα πλεονεκτήματα εξηγούν γιατί στην Dropbox είναι σήμερα εγγεγραμμένα περισσότερα από 4 εκατομμύρια μέλη. Αλλά και γιατί ανάλογες υπηρεσίες αποκτούν τέτοια απήχηση, που η ανταγωνιστική Sugarsync εξασφάλισε πριν από λίγους μήνες χρηματοδότηση 10 εκατομμυρίων δολαρίων. Aλλωστε, οι αντίστοιχες εφαρμογές κυριολεκτικά ξεφυτρώνουν η μία μετά την άλλη – με πιο δημοφιλείς τις Insync, MobileMe, Box. net, Syncplicity, Mozy, SpiderOak και Memopal. Αν και παρουσιάζουν μικρές διαφορές όσον αφορά τις προσφερόμενες επιλογές, ωστόσο, όλες υπόσχονται ότι τα δεδομένα θα παραμείνουν μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα, καθώς επιστρατεύουν τις ίδιες τεχνικές κρυπτογράφησης με αυτές που χρησιμοποιούν τα τραπεζικά δίκτυα.
Eτσι κι αλλιώς, η δυνατότητα να διατηρεί κανείς τη συλλογή του από κείμενα και υλικό multimedia στο Iντερνετ έχει επίσης ως σημαντικό πλεονέκτημα πως δεν πρόκειται να την χάσει, ακόμη κι αν καταστραφεί ο υπολογιστής ή ο σκληρός δίσκος όπου τα φυλάσσει. Οι περισσότερες από αυτές τις υπηρεσίες κρατούν για ορισμένο χρονικό διάστημα και τα αρχεία στη μορφή που είχαν πριν από τις πιο πρόσφατες μεταβολές.
Η ελληνική εκδοχή
Ανάμεσα σε όλες τις υπηρεσίες υπάρχει και η πλατφόρμα mynetworkfolders, η οποία δημιουργήθηκε από Ελληνες προγραμματιστές. Παρόλο που το mynetworkfolders προς το παρόν διατίθεται σε δοκιμαστική (beta) έκδοση, προσφέρει ήδη έναν «εικονικό» σκληρό δίσκο 1 GB. «Σε ένα σημείο που διαφοροποιούμαστε είναι ότι η υπηρεσία μας υποστηρίζει αναζήτηση πλήρους κειμένου και τη δυνατότητα να προσθέσει κανείς πολλαπλές “ετικέτες” σε κάθε αρχείο» λέει στην «Κ» ο κ. Φώτης Σταματελόπουλος, μέλος της ομάδας που αναπτύσσει το mynetworkfolders, «έτσι ώστε να μπορεί να αναζητήσει αυτό που τον ενδιαφέρει χωρίς να θυμάται πού το τοποθέτησε».
Σκοπός τους είναι να κάνουν την υπηρεσία όσο το δυνατόν πιο εύχρηστη και ευέλικτη για τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα και τα tablet PC. Ετσι, η εφαρμογή του mynetworkfolders για το iPhone κυκλοφορεί εδώ και έξι μήνες, αυτή για τα κινητά Android θα ολοκληρωθεί μέσα στον Οκτώβριο, ενώ τον Νοέμβριο αναμένεται να είναι έτοιμη η εφαρμογή για το iPad. «Σε επόμενη φάση, στην υπηρεσία θα μπορεί να εγγραφεί ένα ολόκληρο γκρουπ, το οποίο θα αποκτά έναν κοινόχρηστο “εικονικό” σκληρό δίσκο όπου θα έχουν όλοι πρόσβαση με τον ίδιο λογαριασμό». Βελτιώσεις που θεωρούνται απαραίτητες.
Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010
Ο Σον Κόνερι απαγγέλει την Ιθάκη του Καβάφη
http://www.youtube.com/watch?v=9puxoJ1f6YU&feature=player_embedded
Ευχαριστώ τη συνάδελφο Ελένη Γιούλα που μου έστειλε το παραπάνω video.
Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010
Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010
Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010
Η ιστορία των αποθηκευτικών μέσων
Format: A Brief History of Data Storage from Alan Warburton on Vimeo.
To video είδα πρώτη φορά μέσα από τη διεύθυνση: http://www.didefth.gr/
Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010
Aτέλειωτη φωτογραφία
http://ngm.nationalgeographic. com/greenguide/infinite- photograph
Έχετε ξαναδεί φωτογραφία που ...δεν τελειώνει ποτέ ?
Για να καταλάβετε τί σημαίνει αυτό, μπείτε στην παραπάνω σελίδα τουNational Geographic, αφήστε την εικόνα να φορτωθεί και ξεκινήστε κάνοντας το πρώτο click σε οποιοδήποτε σημείο. Συνεχίστε κλικάροντας και απολαύστε εκατοντάδες φωτογραφίες με τοπία, ζώα, πουλιά κλπ...
Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010
Διδακτικά πακέτα Δημοτικού και Γυμνασίου
Από τον κόμβο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, μπορείτε να κατεβάσετε τοπικά σε υπολογιστή και να εκτυπώσετε τα Διδακτικά πακέτα (Βιβλία Μαθητή, Βιβλία Δασκάλου/Εκπαιδευτικού, Τετράδια Εργασιών) Δημοτικού KANONTAΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ και Γυμνασίου ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ . Επίσης μπορείτε να κατεβάσετε τοπικά σε υπολογιστή και να εγκαταστήσετε και εκπαιδευτικό υποστηρικτικό υλικό Γυμνασίου, Δημοτικού ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ (συμπιεσμένη μορφή των λογισμικών) ή διάθεση των λογισμικών στην ιστοσελίδα http://ts.sch.gr/repo, κατάλληλα τροποποιημένων από τον Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας ΕΑΙΤΥ, ώστε να είναι δυνατή η εγκατάσταση και χρήση τους σε περιβάλλον Ubuntu/Debian.
Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010
Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010
Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010
Ο ΝΕΟΣ ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟΣ
Ο νέος αναλφαβητισμός
ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ ΕΛΕΝΗ | Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010
Σοκ προκάλεσαν τα αποτελέσματα μιας πεντάχρονης έρευνας που έγινε στις ΗΠΑ, τα οποία αποκαλύπτουν ότι 40 εκατ. Αμερικανοί είναι αναλφάβητοι. Το ίδιο σοκ είχε προκαλέσει και στη Γαλλία πριν από λίγα χρόνια η ανακάλυψη ότι το 20% των ενηλίκων αλλά και των νέων παρουσίαζε μεγάλες δυσκολίες στον χειρισμό της γραπτής γλώσσας.
Και στην Ελλάδα; Ενώ ήδη, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή (2001), οι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ-ΤΕΙ) έφτασαν στον αριθμό-ρεκόρ 1.265.168, περίπου 4 εκατομμύρια κάτοικοι ηλικίας 16 ετών και άνω, κοντολογίς ο ένας στους δύο, δεν έχουν ολοκληρώσει το υποχρεωτικό 9χρονο σχολείο (Δημοτικό- Γυμνάσιο).
Ωστόσο τα τελευταία χρόνια μια «άλλη» μορφή αναλφαβητισμού έρχεται να πυκνώσει τις παλιές στρατιές των οργανικά αναλφάβητων με νέο αίμα. Σε χιλιάδες μαθητές, οι οποίοι ολοκληρώνουν τις γυμνασιακές και λυκειακές σπουδές τους, παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα κατανόησης ενός κειμένου, αδυναμία να εκφραστούν για κάποιο ζήτημα, να συντάξουν μια ολοκληρωμένη πρόταση στο χαρτί, να συνδυάσουν τις γνώσεις που έχουν λάβει προκειμένου να εξηγήσουν ένα απλό φυσικό φαινόμενο ή ένα κοινωνικό ή ιστορικό γεγονός.
Είναι σαφές ότι η επιμονή στο εξεταστικοκεντρικό σχολείο δεν αποτελεί παρά τη νεκρολογία της επαφής του μαθητή με την ουσία της γνώσης. Γιατί, βέβαια, αν παρατηρήσει κανείς τη σχέση του περιεχομένου των μαθημάτων, της μεθόδου και των πρακτικών ελέγχου, θα διαπιστώσει εύκολα ότι η σύνθεσή τους, την ίδια στιγμή που μεταλλάσσει τη μαθησιακή διαδικασία σε μεθοδολογική εκγύμναση, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα που μπορεί και να αναστείλει ακόμη και μορφές προσαρμοστικότητας στη μάθηση.
Η κρατούσα αντίληψη για την Παιδεία προσπαθεί να πείσει ότι η μόνιμη και σταθερή απασχόληση ανήκει στο παρελθόν και καλεί σε συμφιλίωση με την απασχολησιμότητα. Η αντίληψη αυτή επιβαρύνεται με την πρόσδοση ενός εργαλειακού χαρακτήρα στη γνώση, καθώς ταυτίζει τις έννοιες μόρφωση και επανεκπαίδευση με την παροχή γνώσεων και δεξιοτήτων χρηστικού χαρακτήρα, δηλαδή άμεσα εφαρμόσιμων στην αγορά εργασίας. Με άλλα λόγια το σημερινό σχολείο, αντί να εξοπλίζει τους μαθητές με κριτήριο για να ερμηνεύουν και να καλυτερεύουν τη ζωή, τυποποιεί, «συσκευάζει» και παραδίδει μια πληθώρα άψυχων, ξεκάρφωτων και συχνά αχρείαστων γνώσεων, σαν εμπόρευμα για κατανάλωση στις εξετάσεις ή σε μια θέση εφήμερης «απασχόλησης».
Η κυρία Ελένη Νικολαΐδου είναι ιστορικός, συντονίστρια του εκπαιδευτικού ενημερωτικού δικτύου alfavita.gr
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=6&artid=348088&dt=11/08/2010#ixzz0wN5XSAgx
ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ ΕΛΕΝΗ | Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010
Σοκ προκάλεσαν τα αποτελέσματα μιας πεντάχρονης έρευνας που έγινε στις ΗΠΑ, τα οποία αποκαλύπτουν ότι 40 εκατ. Αμερικανοί είναι αναλφάβητοι. Το ίδιο σοκ είχε προκαλέσει και στη Γαλλία πριν από λίγα χρόνια η ανακάλυψη ότι το 20% των ενηλίκων αλλά και των νέων παρουσίαζε μεγάλες δυσκολίες στον χειρισμό της γραπτής γλώσσας.
Και στην Ελλάδα; Ενώ ήδη, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή (2001), οι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ-ΤΕΙ) έφτασαν στον αριθμό-ρεκόρ 1.265.168, περίπου 4 εκατομμύρια κάτοικοι ηλικίας 16 ετών και άνω, κοντολογίς ο ένας στους δύο, δεν έχουν ολοκληρώσει το υποχρεωτικό 9χρονο σχολείο (Δημοτικό- Γυμνάσιο).
Ωστόσο τα τελευταία χρόνια μια «άλλη» μορφή αναλφαβητισμού έρχεται να πυκνώσει τις παλιές στρατιές των οργανικά αναλφάβητων με νέο αίμα. Σε χιλιάδες μαθητές, οι οποίοι ολοκληρώνουν τις γυμνασιακές και λυκειακές σπουδές τους, παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα κατανόησης ενός κειμένου, αδυναμία να εκφραστούν για κάποιο ζήτημα, να συντάξουν μια ολοκληρωμένη πρόταση στο χαρτί, να συνδυάσουν τις γνώσεις που έχουν λάβει προκειμένου να εξηγήσουν ένα απλό φυσικό φαινόμενο ή ένα κοινωνικό ή ιστορικό γεγονός.
Είναι σαφές ότι η επιμονή στο εξεταστικοκεντρικό σχολείο δεν αποτελεί παρά τη νεκρολογία της επαφής του μαθητή με την ουσία της γνώσης. Γιατί, βέβαια, αν παρατηρήσει κανείς τη σχέση του περιεχομένου των μαθημάτων, της μεθόδου και των πρακτικών ελέγχου, θα διαπιστώσει εύκολα ότι η σύνθεσή τους, την ίδια στιγμή που μεταλλάσσει τη μαθησιακή διαδικασία σε μεθοδολογική εκγύμναση, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα που μπορεί και να αναστείλει ακόμη και μορφές προσαρμοστικότητας στη μάθηση.
Η κρατούσα αντίληψη για την Παιδεία προσπαθεί να πείσει ότι η μόνιμη και σταθερή απασχόληση ανήκει στο παρελθόν και καλεί σε συμφιλίωση με την απασχολησιμότητα. Η αντίληψη αυτή επιβαρύνεται με την πρόσδοση ενός εργαλειακού χαρακτήρα στη γνώση, καθώς ταυτίζει τις έννοιες μόρφωση και επανεκπαίδευση με την παροχή γνώσεων και δεξιοτήτων χρηστικού χαρακτήρα, δηλαδή άμεσα εφαρμόσιμων στην αγορά εργασίας. Με άλλα λόγια το σημερινό σχολείο, αντί να εξοπλίζει τους μαθητές με κριτήριο για να ερμηνεύουν και να καλυτερεύουν τη ζωή, τυποποιεί, «συσκευάζει» και παραδίδει μια πληθώρα άψυχων, ξεκάρφωτων και συχνά αχρείαστων γνώσεων, σαν εμπόρευμα για κατανάλωση στις εξετάσεις ή σε μια θέση εφήμερης «απασχόλησης».
Η κυρία Ελένη Νικολαΐδου είναι ιστορικός, συντονίστρια του εκπαιδευτικού ενημερωτικού δικτύου alfavita.gr
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=6&artid=348088&dt=11/08/2010#ixzz0wN5XSAgx
Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010
Το προφίλ του έλληνα μπλόγκερ
Σε περισσότερα από 50.000 υπολογίζονται τα ενεργά ελληνικά ιστολόγια αυτή τη στιγμή, με τον αριθμό να σημειώνει αυξανόμενη τάση. Την ίδια στιγμή το αντίστοιχο νούμερο παγκοσμίως ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια. Υπολογίζεται ότι κάθε ημέρα δημιουργούνται περίπου 175.000 μπλογκ σε όλον τον κόσμο.
Τυπικός ελληνόφωνος blogger είναι ένας 30άρης άνδρας που διαμένει στην Αθήνα, έχει πανεπιστημιακή μόρφωση και εργάζεται. Χρησιμοποιεί καθένα από τα παραδοσιακά μέσα (τηλεόραση, έντυπα, ραδιόφωνο) λιγότερο από μία ώρα την ημέρα, ενώ αντίθετα χρησιμοποιεί το Ιnternet για περισσότερο από τέσσερις ώρες.
Τα αποκαλούμενα ενημερωτικά μπλογκ είναι αυτά που καθημερινά αποσπούν σημαντικό μερίδιο αναγνωσιμότητας. Παρ΄ όλα αυτά, δεν αποτελούν την πλειονότητα των ελληνικών ιστολογίων. Σύμφωνα με τις ως τώρα έρευνες, η πλειονότητα των ελλήνων μπλόγκερ χαρακτηρίζει το ιστολόγιό της προσωπικό και δεν θεωρεί ότι όσα γράφονται εκεί επηρεάζουν τον δημόσιο διάλογο. Στο εξωτερικό το ιστολόγιο θεωρείται ήδη ένας αποδεκτός τρόπος επαγγελματικής και προσωπικής προβολής. Αντιθέτως, οι έλληνες μπλόγκερ εμφανίζονται αρκετά συνεσταλμένοι σε σχέση με τους ξένους συναδέλφους τους σε αυτόν τον τομέα. Σύμφωνα με την έρευνα του sync.gr, μόνο το 5% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δημιούργησε το ιστολόγιό του για επαγγελματικούς λόγους, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων (80%) απάντησε ότι δεν έχει αναρτήσει διαφημίσεις στο ιστολόγιό της.
ΠΗΓΗ: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artid=344296&dt=21/07/2010
Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010
Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010
Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010
Διαδικτυακή «ασπίδα» για τα παιδιά
Ευλογία, αλλά και κατάρα μαζί, το Διαδίκτυο μπορεί να προσφέρει στους νεαρούς ενοίκους του εντυπωσιακές ευκαιρίες για πληροφόρηση, ψυχαγωγία και επικοινωνία, αλλά ταυτόχρονα, μέσα σε όλα τούτα τα ευεργετικά, κρύβει και πλήθος κινδύνων «ακατάλληλων για ανηλίκους» (πορνογραφικό, βίαιο ή προσβλητικό περιεχόμενο, ιούς κ.ά.).
Δεδομένου δε ότι οι ηλικίες των κυβερνοναυτών ολοένα και μειώνονται σε αντίθεση μάλιστα με τις ιντερνετικές απειλές οι οποίες διαρκώς αυξάνονται, η ανάγκη online προστασίας των ανηλίκων καθίσταται κάτι παραπάνω από επιτακτική.Προκειμένου λοιπόν να προφυλάξουν τα τέκνα τους από τυχόν δυσάρεστες περιπέτειες, οι γονείς μπορούν να υπολογίζουν στη βοήθεια μιας νέας υπηρεσίας (έκανε το ντεμπούτο της στις 23 Ιουνίου), με την ονομασία FamilyShield («οικογενειακή ασπίδα» ελληνιστί). Δημιούργημα της εταιρείας αντιιικών OpenDNS, η εν λόγω ασπίδα (προσφέρεται δωρεάν στη διεύ θυνση: www.opendns.com/family shield) έρχεται σε ρόλο ειδικού φίλτρου ασφαλείας να μπλοκάρει την εμφάνιση όλων των ιστοσελίδων που θα μπορούσαν να βλάψουν ένα παιδί.Πιο συγκεκριμένα, η FamilyShield φέρεται να «αποκρούει» τρεις κατηγορίες κινδύνων: ιστοχώρους με πορνογραφικό ή άλλου τύπου προσβλητικό περιεχόμενο, phishing websites (σελίδες-δόλωμα που στοχεύουν στην υποκλοπή προσωπικών δεδομένων), malware websites (πηγές μόλυνσης με ιούς) και Proxy/anonymizer websites (λειτουργούν ως ενδιάμεσος σταθμός μεταξύ χρήστη και διακομιστή, επιτρέποντας στα τεχνολογικά καταρτισμένα πιτσιρίκια να παρακάμπτουν τεχνηέντως τις όποιες γονικές απαγορεύσεις).Να σημειωθεί μάλιστα πως η OpenDNS παραμένει πάντοτε ενήμερη για τις νέες απειλές, καθώς δεν σταματά ούτε για μία στιγμή να ανανεώνει τη λίστα της με τους απαγορευμένους ιστότοπους.Η ενεργοποίησηΣε αντίθεση με άλλα παρόμοια γονικά φίλτρα (όπως τα NetNanny.com και CyberPatrol.com), η FamilyShield δεν απαιτεί την εγκατάσταση οιουδήποτε λογισμικού εκ μέρους του χρήστη και ως εκ τούτου δεν επιβραδύνει την ταχύτητα πλοήγησης στον Ιστό (αντιθέτως μάλιστα, σύμφωνα με τους δημιουργούς της, φέρεται να τη βελτιώνει).
Προκειμένου να τη θέσουν σε λειτουργία οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να ακολουθήσουν μια διόλου χρονοβόρα διαδικασία (συγκεκριμένα τους ζητείται να αλλάξουν τις διευθύνσεις στον DNS διακομιστή), διαδικασία την οποία αναλαμβάνει να τους την εξηγήσει βήμα βήμα η ίδια η υπηρεσία όταν έρθει η ώρα του set-up. Σημειωτέον πως η εν λόγω «οικογενειακή ασπίδα» δύναται να προσαρμοστεί είτε στον κεντρικό ασύρματο δρομολογητή (router) ενός νοικοκυριού (προστατεύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο, ταυτόχρονα, όλες τις δικτυωμένες συσκευές μιας οικίας, συμπεριλαμβανομένων και των παιχνιδομηχανών) είτε σε κάθε προσωπικό υπολογιστή χωριστά (σε περιβάλλοντα Windows, Mac OS, SUSE και Ubuntu).Αποτελεί δικλίδα ασφαλείας και όχι αντιιικό πρόγραμμαΟι ειδικοί σε θέματα ασφαλείας του Διαδικτύου προειδοποιούν πως η FamilyShield δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αντιμετωπιστεί ως υποκατάστατο κάποιου αντιιικού προγράμματος. Να σημειωθεί ωστόσο πως, όπως σε τόσες άλλες κοινωνικές περιστάσεις offline, έτσι και online, η καταστολή (ο περιορισμός της ελευθερίας στον κυβερνοχώρο) δεν μπορεί είναι τόσο αποτελεσματική και ουσιαστική όσο η πρόληψη (η ορθή διαπαιδαγώγηση).
Υπηρεσίες ασφάλειας στον ΚυβερνοχώροΗ FamilyShield δεν είναι το μοναδικό φίλτρο που έχει δια μορ φωθεί ειδικά για την προστασία των μικρών σε ηλικία χρηστών. Κάθε άλλο μάλιστα. Στην εν λόγω κατηγορία ανήκει πλήθος εξειδικευμένων υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν οι: NetNanny.com (θεωρείται από πολλούς ως «η καλύτερη» στον τομέα της, προσφέρεται δωρεάν μόνο για μια δοκιμαστική περίοδο 14 ημερών, κοστίζει γύρω στα 40 δολ.), CyberPatrol.com (λογισμικό που κοστίζει κι αυτό περί τα 40 δολ.), SafetyWeb.com (αναλαμβάνει να παρακολουθεί τις κινήσεις των παιδιών σας στα social networks), SocialShield.com (εργαλείο ανάλογο με αυτό του SafetyWeb.com, απαιτεί χρηματική συνδρομή), SentryParentalControls.com (λογισμικό, λειτουργεί με συνδρομή) και UnitedParents.com (βρίσκεται ακόμη σε στάδιο beta). Επιπλέον υπάρχουν και φίλτρα προστασίας φτιαγμένα για επιχειρήσεις, οι οποίες δεν θέλουν οι υπάλληλοί τους να αλωνίζουν ελεύθερα στον Παγκόσμιο Ιστό. Ενδεικτικά αναφέρονται τα: BarracudaNetworks.com και WebSense.com.
Πάνω από 18 εκατ. πολίτες του Διαδικτύου και πάνω από 40.000 σχολεία προστατεύονται επί του παρόντος από την εταιρεία OpenDNS, δημιουργό της ασπίδας FamilyShield.Γιώργος Σκαφιδάς
Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010
καλοκαιρινές εικόνες
Ε σείς στεριές και θάλασσες
Νταλάρας Γιώργος
Μουσική/Στίχοι: Λάγιος Δημήτρης/Ελύτης Οδυσσέας
Δίσκος: "Ο ήλιος ο ηλιάτορας"
Ε σεις στεριές και θάλασσες
τ' αμπέλια κι οι χρυσές ελιές
ακούτε τα χαμπέρια μου
μέσα στα μεσημέρια μου
"Σ' όλους τους τόπους κι αν γυρνώ
μόνον ετούτον αγαπώ!"
Από τη μέση του εγκρεμού
στη μέση του άλλου πελάγου
"Σ' όλους τους τόπους κι αν γυρνώ
μόνον ετούτον αγαπώ!"
Με τα μικρά χαμίνια του
καβάλα στα δελφίνια του
με τις κοπέλες τις γυμνές
που καίγονται στις αμμουδιές
-------------------
ΣΕΝΑΡΙΑ ... διακοπών!!!
http://www.lastminute.gr/ Ξενοδοχεία στην Ελλάδα και την Κύπρο και σε χώρες του εξωτερικού, αεροπορικά εισιτήρια, ενοικιάσεις αυτοκινήτων.
http://www.pamediakopes.gr/ Αεροπορικά, ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ξενοδοχεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενοικιάσεις αυτοκινήτων.
http://www.hit360.com/greek/ Ταξίδια, Πακέτα διακοπών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
http://www.travel.gr/travel/el/ Κατάλογος ξενοδοχείων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προσφορές, αφίξεις, αναχωρήσεις στο Αεροδρόμιο Αθηνών.
http://www.airtickets.gr/ Αεροπορικά εισιτήρια, ξενοδοχεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
http://www.supertravelnet.com/maps/index.php?country=0_0_1&language=28 Πληροφορίες για ταξίδια σε όλο τον κόσμο.
http://www.ektos.gr Tαξίδια στην Ελλάδα....
http://traveltips.gr/ Πληροφορίες για συγκεκριμένες χώρες.
http://www.travelocity.com/ Ταξίδια, κρατήσεις, ξενοδοχεία...
http://www.booking.com/ ξενοδοχειακές κρατήσεις
http://www.gto.gr/ Ξενοδοχεία για την Ελλάδα, προτάσεις...
http://www.lonelyplanet.com Tαξιδιωτικοί οδηγοί
http://www.campingreece.gr/contentsgr.htm Kάμπινγκ στην Ελλάδα
Κι αν πάλι θέλετε να πάρετε τα βουνά
http://www.mountainguides.com/ Πληροφορίες για τα βουνά του κόσμου.
Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010
Ερευνα έσπασε το μυστικό κώδικα του Πλάτωνα
Ερευνα έσπασε το μυστικό κώδικα του Πλάτωνα
01/07/2010 - 13:44
Αποκάλυψε την «κρυμμένη» μουσική δομή, που δεν πιάνει ανθρώπινο αυτί.
ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ ΝΑΝΟΥ
Στο δαιδαλώδες «σπήλαιο» των ιδεών του Πλάτωνα εισχώρησε Βρετανός ερευνητής, που κατάφερε να σπάσει ένα μυστικό μαθηματικό και μουσικό κώδικα, ο οποίος φαίνεται ότι κρυβόταν στα έργα του αρχαίου Ελληνα φιλοσόφου. «Ηταν σαν να ανοίγαμε έναν τάφο και να εντοπίζαμε μέσα του καινούργια έργα του Πλάτωνα», λέει ο δρ Τζέι Κένεντι, ιστορικός της Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.
Η ύπαρξη κρυμμένων μηνυμάτων στα πλατωνικά κείμενα είχε συζητηθεί αρκετές φορές στους επιστημονικούς κύκλους, έλειπε όμως μία συγκροτημένη θεωρία που να αποδεικνύει την ύπαρξή τους. Ο Βρετανός επιστήμονας, τα συμπεράσματα του οποίου δημοσιεύτηκαν στην αμερικανική επιθεώρηση «Apeiron», αποκαλύπτει ότι ο Πλάτωνας χρησιμοποίησε μια διάταξη συμβόλων, εμπνευσμένη από τη θεωρία του Πυθαγόρα, για να δώσει στα έργα του μουσική δομή. Τον 6ο αιώνα π.Χ. ο Πυθαγόρας είχε διακηρύξει ότι οι ουράνιες σφαίρες παράγουν μια μουσική που δε γίνεται αντιληπτή με την ακοή. Ο Πλάτων μιμήθηκε αυτήν την κρυφή μουσική στην «Πολιτεία» και άλλα έργα του: τοποθέτησε ομάδες λέξεων που σχετίζονται με τη μουσική ύστερα από κάθε δωδέκατο του κειμένου, κρύβοντας έτσι ένα είδος κλίμακας με δώδεκα νότες.
«Ο Πλάτωνας θεωρείται συχνά μόνο φιλόσοφος, ενώ ήταν επίσης σπουδαίος επιστήμονας. Συμμετέχω σε ένα κίνημα ανάμεσα στους ιστορικούς των Επιστημών να στραφούν στη μελέτη των μαθηματικών του, της φυσικής, της μουσικής θεωρίας και της φυσιολογίας του», εξηγεί μιλώντας στον «Α» ο δρ Κένεντι, που εδώ και χρόνια ερευνά το πλατωνικό σύμπαν, πεπεισμένος ότι κρύβει πολλά ακόμη μυστικά. «Η αποκρυπτογράφηση της μουσικής δομής δείχνει ότι ο Πλάτων χρησιμοποιεί το συμβολισμό, πράγμα που μας οδηγεί σε πολλά άλλα είδη συμβολισμού», τονίζει.
Συγγραφέας και του βιβλίου «Space, time and Einstein», ο δρ Κένεντι συνεχίζει την έρευνά του στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία. «Η μελέτη μου, που πρέπει φυσικά να επικυρωθεί και από άλλους ειδικούς, δείχνει ότι οι απόψεις μας για πολλούς αρχαίους φιλοσόφους πρέπει να αναθεωρηθούν. Για παράδειγμα, ο Αριστοτέλης ήταν σκεπτικός στην πυθαγόρεια κληρονομιά. Καθώς η έρευνά μου δείχνει ότι ο Πλάτων ήταν οπαδός του Πυθαγόρα, διαπιστώνουμε ότι η απόσταση μεταξύ τους ήταν μεγαλύτερη απ' όσο πιστεύαμε».
Ο Βρετανός ειδικός στέκεται ιδιαίτερα στις «τεράστιες πρακτικές επιρροές» της πλατωνικής σκέψης. Θυμίζει τη διαπίστωση του Ελληνα καθηγητή στο Πρίνστον Αλέξανδρου Νεχαμά: «Ο Πλάτων εκπροσωπεί το πέρασμα από την κοινωνία του πολέμου στην κοινωνία της σοφίας». Οπως λέει ο δρ Κένεντι, «μετά τον Πλάτωνα, στη θεωρία και συχνά στην πράξη, η πολιτική αφορούσε την κοινωνική δικαιοσύνη, πράγμα που δεν ήταν αυτονόητο πριν από αυτόν. Ο Πλάτων συνέβαλε επίσης στο να επηρεαστεί η δυτική παράδοση από τα μαθηματικά και την επιστήμη -από αυτό βιώνουμε τόσο τα οφέλη όσο και τις βλαβερές συνέπειες. Κι ακόμη, παρά το ότι στην «Πολιτεία» αντιμάχεται τους ποιητές, ο ίδιος ήταν σπουδαίος ποιητής. Η σαγηνευτική δύναμη κειμένων όπως το «Συμπόσιο», ο «Φαίδρος» και ο «Φαίδων» πηγάζει από το πάντρεμα της βαθιάς φιλοσοφικής του σκέψης και μιας υψηλής ποίησης».
Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 1 Ιουλίου 2010 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
http://www.alfavita.gr/artro.php?id=3983
01/07/2010 - 13:44
Αποκάλυψε την «κρυμμένη» μουσική δομή, που δεν πιάνει ανθρώπινο αυτί.
ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ ΝΑΝΟΥ
Στο δαιδαλώδες «σπήλαιο» των ιδεών του Πλάτωνα εισχώρησε Βρετανός ερευνητής, που κατάφερε να σπάσει ένα μυστικό μαθηματικό και μουσικό κώδικα, ο οποίος φαίνεται ότι κρυβόταν στα έργα του αρχαίου Ελληνα φιλοσόφου. «Ηταν σαν να ανοίγαμε έναν τάφο και να εντοπίζαμε μέσα του καινούργια έργα του Πλάτωνα», λέει ο δρ Τζέι Κένεντι, ιστορικός της Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.
Η ύπαρξη κρυμμένων μηνυμάτων στα πλατωνικά κείμενα είχε συζητηθεί αρκετές φορές στους επιστημονικούς κύκλους, έλειπε όμως μία συγκροτημένη θεωρία που να αποδεικνύει την ύπαρξή τους. Ο Βρετανός επιστήμονας, τα συμπεράσματα του οποίου δημοσιεύτηκαν στην αμερικανική επιθεώρηση «Apeiron», αποκαλύπτει ότι ο Πλάτωνας χρησιμοποίησε μια διάταξη συμβόλων, εμπνευσμένη από τη θεωρία του Πυθαγόρα, για να δώσει στα έργα του μουσική δομή. Τον 6ο αιώνα π.Χ. ο Πυθαγόρας είχε διακηρύξει ότι οι ουράνιες σφαίρες παράγουν μια μουσική που δε γίνεται αντιληπτή με την ακοή. Ο Πλάτων μιμήθηκε αυτήν την κρυφή μουσική στην «Πολιτεία» και άλλα έργα του: τοποθέτησε ομάδες λέξεων που σχετίζονται με τη μουσική ύστερα από κάθε δωδέκατο του κειμένου, κρύβοντας έτσι ένα είδος κλίμακας με δώδεκα νότες.
«Ο Πλάτωνας θεωρείται συχνά μόνο φιλόσοφος, ενώ ήταν επίσης σπουδαίος επιστήμονας. Συμμετέχω σε ένα κίνημα ανάμεσα στους ιστορικούς των Επιστημών να στραφούν στη μελέτη των μαθηματικών του, της φυσικής, της μουσικής θεωρίας και της φυσιολογίας του», εξηγεί μιλώντας στον «Α» ο δρ Κένεντι, που εδώ και χρόνια ερευνά το πλατωνικό σύμπαν, πεπεισμένος ότι κρύβει πολλά ακόμη μυστικά. «Η αποκρυπτογράφηση της μουσικής δομής δείχνει ότι ο Πλάτων χρησιμοποιεί το συμβολισμό, πράγμα που μας οδηγεί σε πολλά άλλα είδη συμβολισμού», τονίζει.
Συγγραφέας και του βιβλίου «Space, time and Einstein», ο δρ Κένεντι συνεχίζει την έρευνά του στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία. «Η μελέτη μου, που πρέπει φυσικά να επικυρωθεί και από άλλους ειδικούς, δείχνει ότι οι απόψεις μας για πολλούς αρχαίους φιλοσόφους πρέπει να αναθεωρηθούν. Για παράδειγμα, ο Αριστοτέλης ήταν σκεπτικός στην πυθαγόρεια κληρονομιά. Καθώς η έρευνά μου δείχνει ότι ο Πλάτων ήταν οπαδός του Πυθαγόρα, διαπιστώνουμε ότι η απόσταση μεταξύ τους ήταν μεγαλύτερη απ' όσο πιστεύαμε».
Ο Βρετανός ειδικός στέκεται ιδιαίτερα στις «τεράστιες πρακτικές επιρροές» της πλατωνικής σκέψης. Θυμίζει τη διαπίστωση του Ελληνα καθηγητή στο Πρίνστον Αλέξανδρου Νεχαμά: «Ο Πλάτων εκπροσωπεί το πέρασμα από την κοινωνία του πολέμου στην κοινωνία της σοφίας». Οπως λέει ο δρ Κένεντι, «μετά τον Πλάτωνα, στη θεωρία και συχνά στην πράξη, η πολιτική αφορούσε την κοινωνική δικαιοσύνη, πράγμα που δεν ήταν αυτονόητο πριν από αυτόν. Ο Πλάτων συνέβαλε επίσης στο να επηρεαστεί η δυτική παράδοση από τα μαθηματικά και την επιστήμη -από αυτό βιώνουμε τόσο τα οφέλη όσο και τις βλαβερές συνέπειες. Κι ακόμη, παρά το ότι στην «Πολιτεία» αντιμάχεται τους ποιητές, ο ίδιος ήταν σπουδαίος ποιητής. Η σαγηνευτική δύναμη κειμένων όπως το «Συμπόσιο», ο «Φαίδρος» και ο «Φαίδων» πηγάζει από το πάντρεμα της βαθιάς φιλοσοφικής του σκέψης και μιας υψηλής ποίησης».
Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 1 Ιουλίου 2010 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
http://www.alfavita.gr/artro.php?id=3983
Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010
Εύκολη μετατροπή των PPt σε Flash
Αντιγράφω την παρακάτω ανάρτηση από το ιστολόγιο "ARS LONGA VITA BREVIS"
Για να ενσωματώσουμε μία παρουσίαση στο blog, wiki, δικτυακό μας τόπο πολλές φορές αξιοποιούμε κάποια εφαρμογή σαν το slideshare. Εύκολο κι αποτελεσματικό.
Αλλά οι μαθητές μας, ή κι εμείς, δεν ικανοποιούνται διότι χάνονται όλα τα “σπέσιαλ” εφέ. Πολλές φορές τα εφέ είναι το αλατοπίπερο της παρουσίασης. Τι μπορούμε να κάνουμε;
Μία free λύση είναι το:
Το iSpring είναι ένα πρόσθετο για το Ms PowerPoint Το εγκαθιστάτε στον υπολογιστή σας και το μόνο που θα έχετε να κάνετε είναι να μετατρέψετε την παρουσίαση σας σε flash. Δημιουργεί ένα φάκελο όπου μπορείτε να πάρετε το αρχείο flash και να το ανεβάσετε στο δικτυακός σας τόπο, στο blog, στο wiki ή σε οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή που σας επιτρέπει να ανεβάσετε αρχεία flash.
Για να το κατεβάσετε απλά θα πρέπει να επιλέξετε αν τα windows είναι 32 ή 64 bit. Το κατεβάζετε και μετά πολύ απλά το εγκαθιστάτε.
ΠΗΓΗ: "ARS LONGA VITA BREVIS"
Κλίκ για μεγέθυνσηΤρέξτε το PowerPoint. Στο menu bar θα δείτε μια νέα επιλογή με το όνομα iSpring free. Φορτώστε το αρχείο της παρουσίασης που θέλετε να μετατρέψετε και πατήστε στην επιλογή Publish από το iSpring free μενού.
Κλίκ για μεγέθυνσηΘα εμφανιστεί η φόρμα στην οποία μπορείτε να ρυθμίσετε τις παραμέτρους της παρουσίασης Flash που θα δημιουργηθεί. Επιλέξετε αν το αρχείο Flash θα αποθηκευτεί στο δίσκο σας ή θα δημοσιευτεί στο SlideBoom (αν έχετε λογαρισμό). Επιλέξτε ποια slides θα ενσωματωθούν στην παρουσίαση, αν θα δημιουργηθεί αυτόματα η σελίδα html που θα περιέχει το Flash, τη χρονική διάρκεια κάθε slide και διάφορες άλλες παραμέτρους.
Οδηγίεςhttp://e-how.gr/pos-na-metatrepsete-dorean-tis-parousiaseis-apo-powerpoint-se-flash
Βήμα 1
Συνδεθείτε στη διεύθυνση ispringsolutions.com και κατεβάστε το iSpring free.Βήμα 2
Τρέξτε το πρόγραμμα και εγκαταστήστε το iSpring free στον υπολογιστή σας.Βήμα 3
Κλίκ για μεγέθυνσηΤρέξτε το PowerPoint. Στο menu bar θα δείτε μια νέα επιλογή με το όνομα iSpring free. Φορτώστε το αρχείο της παρουσίασης που θέλετε να μετατρέψετε και πατήστε στην επιλογή Publish από το iSpring free μενού.
Βήμα 4
Κλίκ για μεγέθυνσηΘα εμφανιστεί η φόρμα στην οποία μπορείτε να ρυθμίσετε τις παραμέτρους της παρουσίασης Flash που θα δημιουργηθεί. Επιλέξετε αν το αρχείο Flash θα αποθηκευτεί στο δίσκο σας ή θα δημοσιευτεί στο SlideBoom (αν έχετε λογαρισμό). Επιλέξτε ποια slides θα ενσωματωθούν στην παρουσίαση, αν θα δημιουργηθεί αυτόματα η σελίδα html που θα περιέχει το Flash, τη χρονική διάρκεια κάθε slide και διάφορες άλλες παραμέτρους.
Βήμα 5
Πατήστε Publish και θα ξεκινήσει η δημιουργία του αρχείου Flash (.swf) με την παρουσίαση του PowerPoint. Μετά την ολοκλήρωση της μετατροπής μπορείτε να δείτε την παρουσίαση μέσα από την html σελίδα που δημιουργείται ή με ένα flash player.Χρήσιμα
- Το iSpring free μπορεί να εγκατασταθεί σε PowerPoint 2000/XP/2003/2007.
- ΠΗΓΗ:http://e-how.gr/pos-na-metatrepsete-dorean-tis-parousiaseis-apo-powerpoint-se-flash
Avidemux - Πρόγραμμα επεξεργσίας video
http://fixounet.free.fr/avidemux/
Το avidemux είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα επεξεργασίας video.
Διαβάστε περισσότερα:
CAPTCHA
(Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart)
Είδος αυτόματου τεστ με την δυνατότητα να ξεχωρίζει αν ο χρήστης είναι άνθρωπος ή μηχανή.
Προέκυψε το 2000 από την ανάγκη προστασίας από το spamming. Tο αυτόματα τεστ το σημερινό λογισμικό των spammers αποτυγχάνει να το περάσει, ενώ οι άνθρωποι το περνούν με ευκολία. Ο χρήστης καλείται να αναγνωρίσει και να πιστοποιήσει την πληροφορία που παρέχει το τεστ συπληρώνοντας συνήθως κάποια φόρμα.
Τα captcha εμφανίζονται στο internet ως παραμορφωμένες εικόνες που παρουσιάζουν συνδυασμούς γραμμάτων και αριθμών σε διάφορα μεγέθη, χρώματα κλπ. Όταν ο χρήστης θέλει να δημιουργήσει ένα νέο λογαριασμό email ή να σχολιάσει άρθρα σε κάποιο blog, καλείται να αναγνωρίσει την εικόνα και το περιεχόμενο της και να συμπληρώσει σωστά τη φόρμα.
Είδος αυτόματου τεστ με την δυνατότητα να ξεχωρίζει αν ο χρήστης είναι άνθρωπος ή μηχανή.
Προέκυψε το 2000 από την ανάγκη προστασίας από το spamming. Tο αυτόματα τεστ το σημερινό λογισμικό των spammers αποτυγχάνει να το περάσει, ενώ οι άνθρωποι το περνούν με ευκολία. Ο χρήστης καλείται να αναγνωρίσει και να πιστοποιήσει την πληροφορία που παρέχει το τεστ συπληρώνοντας συνήθως κάποια φόρμα.
Τα captcha εμφανίζονται στο internet ως παραμορφωμένες εικόνες που παρουσιάζουν συνδυασμούς γραμμάτων και αριθμών σε διάφορα μεγέθη, χρώματα κλπ. Όταν ο χρήστης θέλει να δημιουργήσει ένα νέο λογαριασμό email ή να σχολιάσει άρθρα σε κάποιο blog, καλείται να αναγνωρίσει την εικόνα και το περιεχόμενο της και να συμπληρώσει σωστά τη φόρμα.
Ocr στο Google Docs
Η Google πρόσθεσε τη δυνατότητα οπτικής αναγνώρισης κειμένων από PDF ή εικόνες και μετατροπή τους σε κείμενο
Πηγή: http://www.digitalnews.gr/google-adds-ocr-for-pdf-files-and-images
Η Google ετοιμάζει δικό της Facebook
Μια νέα υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης που στόχο έχει να «χτυπήσει» το Facebook ετοιμάζει η Google, σύμφωνα με πληροφορίες. Πρώην στελέχη του Facebook και παράγοντες της διαδικτυακής αγοράς υποστηρίζουν ότι η Google πρόκειται σύντομα να δημιουργήσει ένα νέο κοινωνικό δίκτυο, με το όνομα «Google Me».
Η νέα ιστοσελίδα χαρακτηρίζεται ως «αντι-Facebook» και έχει στόχο να εκθρονίσει τον σημερινό παγκόσμιο κολοσσό της κοινωνικής δικτύωσης και να πάρει τη θέση του», όπως αναφέρουν οι διακινητές των φημών, που υποστηρίζουν ότι έχουν «εσωτερική ενημέρωση» για τις κινήσεις της Google.
Η οργιώδης φημολογία ξέσπασε έπειτα από μια ανάρτηση που έκανε στο Twitter ο Κέβιν Ρόουζ, ιδρυτής της ιστοσελίδας Digg. «Ιδού μια τεράστια φήμη: σύμφωνα με μια ιδιαίτερα αξιόπιστη πηγή, η Google ετοιμάζει πολύ σύντομα τον ανταγωνιστή του Facebook, με το όνομα Google Me», έγραψε ο Ρόουζ.
Η Google αρνήθηκε να σχολιάσει την ανάρτηση. Ωστόσο, μέσα σε λίγες ώρες το νέο είχε εξαπλωθεί παντού. Η «επιβεβαίωσή» του δεν άργησε να έρθει. Ένα πρώην ανώτερο στέλεχος του Facebook υποστήριξε ότι η πληροφορία δεν αποτελεί φήμη, αλλά πραγματικότητα.
Ο Άνταμ Ντ’ Άντζελο, πρώην διευθυντής του τομέα τεχνολογίας του Facebook, έγραψε στην ιστοσελίδα Quora.com, την οποία έχει ιδρύσει: «Από αξιόπιστες πηγές έχω μάθει ότι δεν πρόκειται για φήμη, αλλά για αληθινό σχέδιο, για την υλοποίηση του οποίου εργάζεται ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων. Είμαι απόλυτα βέβαιος γι’ αυτό που σας λέω».
ΠΗΓΗ: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=4582290
Η νέα ιστοσελίδα χαρακτηρίζεται ως «αντι-Facebook» και έχει στόχο να εκθρονίσει τον σημερινό παγκόσμιο κολοσσό της κοινωνικής δικτύωσης και να πάρει τη θέση του», όπως αναφέρουν οι διακινητές των φημών, που υποστηρίζουν ότι έχουν «εσωτερική ενημέρωση» για τις κινήσεις της Google.
Η οργιώδης φημολογία ξέσπασε έπειτα από μια ανάρτηση που έκανε στο Twitter ο Κέβιν Ρόουζ, ιδρυτής της ιστοσελίδας Digg. «Ιδού μια τεράστια φήμη: σύμφωνα με μια ιδιαίτερα αξιόπιστη πηγή, η Google ετοιμάζει πολύ σύντομα τον ανταγωνιστή του Facebook, με το όνομα Google Me», έγραψε ο Ρόουζ.
Η Google αρνήθηκε να σχολιάσει την ανάρτηση. Ωστόσο, μέσα σε λίγες ώρες το νέο είχε εξαπλωθεί παντού. Η «επιβεβαίωσή» του δεν άργησε να έρθει. Ένα πρώην ανώτερο στέλεχος του Facebook υποστήριξε ότι η πληροφορία δεν αποτελεί φήμη, αλλά πραγματικότητα.
Ο Άνταμ Ντ’ Άντζελο, πρώην διευθυντής του τομέα τεχνολογίας του Facebook, έγραψε στην ιστοσελίδα Quora.com, την οποία έχει ιδρύσει: «Από αξιόπιστες πηγές έχω μάθει ότι δεν πρόκειται για φήμη, αλλά για αληθινό σχέδιο, για την υλοποίηση του οποίου εργάζεται ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων. Είμαι απόλυτα βέβαιος γι’ αυτό που σας λέω».
ΠΗΓΗ: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=4582290
Τρίτη 29 Ιουνίου 2010
Επί πληρωμή το «ανέβασμα» στο YouTube
Το ποσό του 1,6 ευρώ θα πρέπει να καταβάλλει κάποιος που επιθυμεί να «ανεβάσει» ένα βίντεο στο δημοφιλές YouTube, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα.
Η εφαρμογή της νομοθεσίας παίρνει σάρκα και οστά, με το YouTube να απαγορεύει στους χρήστες του να αναρτούν περιεχόμενο, χωρίς προηγουμένως να έχουν πληρώσει γι’ αυτό.
Η κίνηση αυτή, που ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις μεταξύ των απλών «οικιακών» χρηστών, οι οποίοι δεν χρησιμοποιούν την ιστοσελίδα για εμπορικούς σκοπούς, βασίζεται στην αρχή ότι η χρήση ενός προϊόντος με κατοχυρωμένα πνευματικά δικαιώματα (π.χ. ενός τραγουδιού), προϋποθέτει άδεια από τον δημιουργό του.
Οι χρήστες θα καταβάλλουν 1,99 δολάρια (1,6 ευρώ), προκειμένου να χρησιμοποιήσουν το τραγούδι που έχουν επιλέξει. Πληρώνοντας αυτό το ποσό, θα έχουν στη διάθεσή τους την πλήρη έκδοση του τραγουδιού. Θα μπορούν, μάλιστα, να το επεξεργαστούν κατά το δοκούν: να το μοντάρουν, να το «κόψουν» και να το αναπαράγουν ξανά και ξανά.
Η κίνηση αυτή, που ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις μεταξύ των απλών «οικιακών» χρηστών, οι οποίοι δεν χρησιμοποιούν την ιστοσελίδα για εμπορικούς σκοπούς, βασίζεται στην αρχή ότι η χρήση ενός προϊόντος με κατοχυρωμένα πνευματικά δικαιώματα (π.χ. ενός τραγουδιού), προϋποθέτει άδεια από τον δημιουργό του.
Οι χρήστες θα καταβάλλουν 1,99 δολάρια (1,6 ευρώ), προκειμένου να χρησιμοποιήσουν το τραγούδι που έχουν επιλέξει. Πληρώνοντας αυτό το ποσό, θα έχουν στη διάθεσή τους την πλήρη έκδοση του τραγουδιού. Θα μπορούν, μάλιστα, να το επεξεργαστούν κατά το δοκούν: να το μοντάρουν, να το «κόψουν» και να το αναπαράγουν ξανά και ξανά.
ΠΗΓΗ:
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=151010&cid=5
Κυριακή 27 Ιουνίου 2010
Μεγάλοι έλληνες λογοτέχνες στο Διαδίκτυο
Ολοκληρώθηκαν οι ιστότοποι του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου για τους λογοτέχνες Νίκο Καββαδία, Στρατή Τσίρκα, Γιάννη Ρίτσο, Νίκο Γαβριήλ Πεντζίκη και Μ. Καραγάτση, στους οποίους εκπαιδευτικοί, μαθητές και κάθε ενδιαφερόμενος για τη λογοτεχνία μπορεί να βρει χρονολόγια, εργογραφίες, κριτικές, βιβλιογραφία, αποσπάσματα από έργα τους, πληροφορίες για μεταφράσεις κ.ά. «Ανεβάζοντας λογοτεχνικές ιστοσελίδες στον κόμβο του το ΕΚΕΒΙ έχει σκοπό να προσελκύσει τους πιο νέους αναγνώστες, που ξέρουμε όλοι ότι χρησιμοποιούν πολύ το Ιnternet για την ενημέρωση και την εκπαίδευσή τους. Το Ιnternet είναι σήμερα η ασφαλέστερη οδός, το πιο σίγουρο μέσον για να πλησιάσουμε τους νέους και να τους ανοίξουμε την όρεξη για διάβασμα. Το ΕΚΕΒΙ το ξέρει και θα εκμεταλλευθεί τις νέες τεχνολογίες προς όφελος της αναγνωσιμότητας» είπε στο «Βήμα» η διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ κυρία Κατρίν Βελισσάρη.
Ιδιαίτερα πλούσιος είναι ο ιστότοπος για τον Γιάννη Ρίτσο με φωτογραφικά, ηχητικά και άλλα ντοκουμέντα, ενώ οι λάτρεις του Πεντζίκη έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν στον ιστότοπο και έργα του εικαστικού Πεντζίκη. Οι ιστότοποι δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο των αφιερωμάτων σε μεγάλους έλληνες συγγραφείς που έχει καθιερώσει κάθε χρόνο το ΕΚΕΒΙ και σε αυτούς αναμένεται να συμπληρωθούν νέοι για τους Γιώργο Θεοτοκά, Νίκο Καζαντζάκη, Κωστή Παλαμά, Ανδρέα Εμπειρίκο, Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, Γρηγόριο Ξενόπουλο, Αγγελο Σικελιανό, Γιώργο Σεφέρη, οι οποίοι έχουν τιμηθεί στο παρελθόν στο πλαίσιο των αφιερωμάτων του ΕΚΕΒΙ. Τους ιστότοπους μπορεί να βρει όποιος ενδιαφέρεται στις διευθύνσεις: http://kavvadias. ekebi.gr, http://tsirkas. ekebi.gr, http://ritsos. ekebi.gr, http: //pentzikis. ekebi.gr, http: //karagatsis. ekebi.gr Κυκλοφόρησε επίσης από το ΕΚΕΒΙ το λεύκωμα για τον Γιάννη Ρίτσο, τον ποιητή στον οποίο ήταν αφιερωμένη η περσινή χρονιά. Αν και οι οικονομικές δυσκολίες του ΕΚΕΒΙ είχαν αποτέλεσμα την καθυστερημένη κυκλοφορία του, το λεύκωμα μας αποζημιώνει με πλούσιο ενημερωτικό και σπάνιο φωτογραφικό υλικό, ανθολόγηση ποιημάτων του, κριτικές και μαρτυρίες και πλούσια βιβλιογραφία, με τη φροντίδα της φιλολόγου Χρύσας Προκοπάκη, του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργη Γιατρομανωλάκη και της βιβλιογράφου Αικατερίνης Μακρυνικόλα.
Τα αφιερώματα, οι ιστότοποι και η έκδοση λευκωμάτων, έργα που έχουν διάρκεια, μένουν στον χρόνο και σχετίζονται με την εκπαίδευση φέρνοντας τους νέους σε επαφή με τη λογοτεχνική μας παράδοση είναι από τις δράσεις που σκοπεύει να συνεχίσει το ΕΚΕΒΙ, παρά τη μείωση των διαθέσιμων κονδυλίων για εφέτος.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)