Τετάρτη, 28 Απριλίου 2010

παρουσίαση της τέχνης κατά την Αρχαϊκή Εποχή

ΣΕΝΑΡΙΟ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΙΣ ΟΝΟΜΑΤΙΚΕΣ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Το Web 2.0 σε απλά ελληνικά

Κάποιοι σύνδεσμοι για την ιστορία

 ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ 

Στο ιστολόγιο του κ. Δοδοντσάκη υπάρχουν μεταξύ των άλλων  πολλοί σύνδεσμοι για την Ιστορία.

Παναγιώτης Χαλούλος

Ψηφιακή τάξη: Προβληματισμοί και ιδέες για τη διδασκαλία της Ιστορίας στην Ψηφιακή τάξη.

Περιπλάνηση στο Χωροχρόνο.  Δείτε οπωσδήποτε τα βίντεο που έχει ετοιμάσει ο συνάδελφος Βασίλης Βασιλείου.  -    Χωροχρόνος

Ιστολόγιο για την Ιστορία της Α Λυκείου.

Ασκήσεις Ιστορίας online

Τρίτη, 27 Απριλίου 2010

Λεξικά

Λεξικό συνωνύμων

Συνώνυμα

Ετυμολογικό λεξικό

Σύνδεσμοι λεξικών

Διάφορα λεξικά

Γνωρίζεις ήδη Ελληνικά

Wikipedia - Βικίπαίδεια

Βικιπαίδεια                                                                              


Η Βικιπαίδεια (ο όρος προήλθε από το Αγγλικό Wikipedia σε ελεύθερη μεταγραφή) είναι μία διεθνής, ελεύθερου περιεχομένου, εξελισσόμενη δια συνεργασίας εγκυκλοπαίδεια, η οποία βρίσκεται στη διεύθυνση http:/ / www. wikipedia. org στο διαδίκτυο. Γράφεται σε συνεργασία από εθελοντές με το λογισμικό wiki, κάτι που σημαίνει ότι άρθρα μπορεί να προστεθούν ή να αλλάξουν από τον καθένα. Το έργο ξεκίνησε στις 15 Ιανουαρίου 2001 ως συμπλήρωμα στη γραμμένη από ειδήμονες Nupedia, με ιδρυτή τον Τζίμι Γουέιλς και λειτουργεί τώρα από το μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα Wikimedia (Wikimedia Foundation). Η Αγγλική Βικιπαίδεια περιλαμβάνει περισσότερα από 3.200.000 άρθρα. Η Βικιπαίδεια έχει αυξηθεί σταθερά σε δημοτικότητα και διάφορα αδελφά προγράμματα έχουν γεννηθεί, όπως το Βικιλεξικό (Wiktionary), τα Βικιβιβλία (Wikibooks) και τα Βικινέα (Wikinews).
    Άρθρα της Βικιπαίδεια αναφέρονται τακτικά από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τον ακαδημαϊκό κόσμο, που την εγκωμιάζουν για τη δωρεάν διανομή και έκδοσή της καθώς και για το ευρύ φάσμα που καλύπτει. Οι συντάκτες ενθαρρύνονται να τηρούν μια πολιτική "ουδετερότητας [1]" κάτω από την οποία οι διάφορες απόψεις συγκεντρώνονται χωρίς να γίνεται προσπάθεια να καθοριστεί μια αντικειμενική αλήθεια. Εξαιτίας της ανοικτής φύσης της, ο βανδαλισμός και η ανακρίβεια είναι μόνιμα προβλήματα. Το κύρος της Βικιπαίδειας ως πηγής αναφοράς (π.χ. βιβλιογραφία) είναι αμφισβητούμενο. Έχει επικριθεί επίσης για τη συστηματική τάση προτίμησης της δημοφιλούς άποψης παρά της αξιόπιστης, καθώς και μια σχετική έλλειψη υπευθυνότητας και δικαιοδοσίας σε σύγκριση με τις παραδοσιακές εγκυκλοπαίδειες.

Κύρια χαρακτηριστικά
    Η πολυγλωσσική πύλη της Βικιπαίδειας στη διεύθυνση http:/ / wikipedia. org. Εδώ φαίνονται οι μεγαλύτερες γλωσσικές εκδόσεις του έργου. Το σύνθημα της Βικιπαίδειας είναι "η ελεύθερη
εγκυκλοπαίδεια που καθένας μπορεί να επιμεληθεί", και περιγράφεται από τον ιδρυτή της Τζίμι Γουέιλς ως "προσπάθεια να δημιουργηθεί και να διανεμηθεί μια ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια της υψηλότερης δυνατής ποιότητας σε κάθε μεμονωμένο πρόσωπο στον πλανήτη, στη γλώσσα του". Η Βικιπαίδεια αναπτύσσεται στον ιστοχώρο wikipedia.org, που χρησιμοποιεί έναν τύπο λογισμικού που ονομάζεται "wiki". Ο Γουέιλς υποστηρίζει, ότι η Βικιπαίδεια πρέπει να επιτύχει μία "ίση ή και καλύτερη" ποιότητα σε σχέση με τη Μπριτάννικα και να εκτυπωθεί.
       Υπάρχουν τρία κύρια χαρακτηριστικά του σχεδίου Βικιπαίδεια, τα οποία σε συνδυασμό ορίζουν τον ιστό του στο Διαδίκτυο (World Wide Web) και το κάνουν μοναδικό:
• Πρώτο και σπουδαιότερο, το σχέδιο Βικιπαίδεια είναι ενσυνείδητα μία εγκυκλοπαίδεια. Αυτό
σημαίνει ότι καλύπτει την ανθρώπινη γνώση σε βάθος και εύρος, δεν είναι λεξικό, διαδικτυακός
τόπος συζήτησης ή άλλο παρεμφερές.
• Το σχέδιο Βικιπαίδεια είναι επίσης, ουσιωδώς και ενσυνείδητα, ένα wiki, το οποίο επιτρέπει στο κοινό τη συγγραφή και διόρθωση οποιασδήποτε σελίδας. Η Βικιπαίδεια είναι η πρώτη σοβαρή γενική εγκυκλοπαίδεια που φτιάχτηκε με τη χρήση του συστήματος wiki. Μολονότι η Βικιπαίδεια έχει μεταβληθεί αρκετά σε σχέση με την αρχική ιδέα που περιβάλλει τα WikiWikiWebs έτσι, ώστε να δημιουργηθεί μία εγκυκλοπαίδεια, συνεχίζει να διατηρεί την ιδέα της από κοινού διαχείρισης και δημιουργίας που συναντάται σ' αυτά.
• Επίσης ουσιώδες, για το σχέδιο Βικιπαίδεια και την επιτυχία του, είναι το γεγονός ότι είναι ανοιχτού περιεχομένου. Στα ανοιχτού περιεχομένου κείμενα και μέσα δίδεται η άδεια των πνευματικών δικαιωμάτων στο ευρύ κοινό, επιτρέποντας στον καθένα να αναδιανέμει και να αλλάζει το περιεχόμενο χωρίς χρέωση και με την εγγύηση ότι κανένας δε θα απαγορεύσει το  δικαίωμα εισόδου σε τροποποιημένες εκδόσεις του περιεχομένου. Οι συμμετέχοντες, καταλαβαίνοντας ότι η προσπάθειά τους θα διανέμεται ελεύθερα και δωρεάν, αποκτούν το κύριο κίνητρο για να συμμετάσχουν. Η Βικιπαίδεια χρησιμοποιεί την άδεια GFDL περί πνευματικών δικαιωμάτων [2].
      H Βικιπαίδεια, όπως και η Nupedia (άλλο ένα σχέδιο ελεύθερης και δωρεάν εγκυκλοπαίδειας), υποστηρίζεται από τον υπέρμαχο του ελεύθερου και δωρεάν λογισμικού Ρίτσαρντ Στόλλμαν και το Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού. Ο Στόλλμαν είναι ένας από τους ανθρώπους που μίλησε για τη χρησιμότητα μιας "ελεύθερης και δωρεάν οικουμενικής εγκυκλοπαίδειας" πριν από την ίδρυση των Wikipedia και Nupedia. Δείτε το δοκίμιό του στην ηλεκτρονική διεύθυνση: The Free Universal Encyclopedia and Learning Resource [3]).

Πολιτική
     Οι συμμετέχοντες στη Βικιπαίδεια, από κοινού, ακολουθούν και επιβάλλουν ορισμένους βασικούς κανόνες που είναι απαραίτητοι για τη διατήρηση της ομαλής και δημιουργικής λειτουργίας του σχεδίου Wikipedia. Οι ακόλουθοι είναι μερικοί από αυτούς τους κανόνες [4].
      Πρώτος, εξαιτίας του τεράστιου αριθμού των συμμετεχόντων όλων των ιδεολογιών και εθνικοτήτων, η Βικιπαίδεια είναι αφοσιωμένη στο να εκθέτει τα άρθρα της όσο πιο αμερόληπτα
γίνεται. Ο σκοπός δεν είναι να εκτεθούν άρθρα από μία "αντικειμενική" οπτική γωνία-- αυτή είναι μια κοινή παρανόηση του κανόνα -- αλλά η δίκαιη και αμερόληπτη παρουσίαση όλων των απόψεων επί ενός θέματος [1].
Αδελφικά εγχειρήματα
     Η Βικιπαίδεια έχει, ελεύθερου περιεχομένου, αδελφικά εγχειρήματα που εκπληρώνουν μη-εγκυκλοπαιδικούς ρόλους. Αυτά περιλαμβάνουν: το Βικιλεξικό, ένα πρόγραμμα λεξικού ελεύθερης πρόσβασης, τα Βικιβιβλία, ένα πρόγραμμα με βιβλία και εγχειρίδια ελεύθερης πρόσβασης, τη Βικιθήκη, μια βιβλιοθήκη ελεύθερης πρόσβασης, τα Βικιφθέγματα, συλλογή αποφθεγμάτων, και τα Βικινέα, μια πηγή νέων ελεύθερης πρόσβασης.
    Τα Κοινά (Wikimedia Commons) είναι μια κοινή αποθήκη μέσων που εξυπηρετεί όλα τα αδελφικά εγχειρήματα (συμπεριλαμβανομένης και της Βικιπαίδειας). Η Βικιπαίδεια και τα αδελφικά της εγχειρήματα διοικούνται από τον Ίδρυμα Wikimedia.

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ Γ. ΣΕΦΕΡΗ

The Machine is Us/ing Us (Final Version)


Κυριακή, 25 Απριλίου 2010

Γυμνάσιο Κάτω Νευροκοπίου

Αντιγράφω την ανάρτηση της κ. Γιακουμάτου από το ιστολόγιο "ARS LONGA VITA BREVIS""

Καμιά φορά -σπάνια είναι αλήθεια- στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο φτάνουν κι ευχάριστες ειδήσεις. Οπως αυτή για τοΓυμνάσιο Κάτω Νευροκοπίου που φαίνεται ότι έχει κέφια στο μάθημα της λογοτεχνίας και δε φοβάται να το δείξει. Οι μαθητές αξιοποιούν τις σύγχρονες τεχνολογίες για να ταξιδέψουν στην ποίηση. Θα τους βρείτε και το facebook να συζητούν για τις δημιουργίες τους… Ισως κάπου εδώ ήταν η αρχή των…

Τρίτη, 13 Απριλίου 2010

Τo... βιογραφικό του YouTube  • Ιδρύθηκε το 2005 από τρεις πρώην υπαλλήλους της υπηρεσίας Paypal.
  • To 2006 το αγόρασε η Google έναντι 1,6 δισ. δολαρίων.
  • Κάθε λεπτό «ανεβαίνει» υλικό διάρκειας 20 ωρών, ενώ ο τζίρος από τις διαφημίσεις ξεπερνά τα 700 εκατ. δολάρια ετησίως.
  • Μετά το Google και το Facebook, το YouTube είναι η ιστοσελίδα με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Καθημερινά έχει περίπου ένα δισεκατομμύριο επισκέψεις.
  • Μέχρι τον Ιανουάριο του 2009 η ιστοσελίδα είχε ήδη φιλοξενήσει περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια βίντεο.
  • Κατά καιρούς το YouTube έχει απαγορευτεί στην Κίνα, το Μαρόκο, την Ταϊλάνδη, τη Λιβύη, το Πακιστάν και την Τουρκία.
  • Τα βίντεο που μπορεί να «ανεβάσει» κανείς έχουν μέγιστη διάρκεια 10 λεπτών και μέγεθος έως 2 GB.
  • Το πρώτο βίντεο που φιλοξενή?θηκε από το YouTube ήταν το «Me at the Zoo» (Εγώ στον ζωολογικό κήπο), που δείχνει έναν εκ των ιδρυτών στον ζωο?λογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο.
  • ΠΗΓΗ:  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&pubid=11035045

Τετάρτη, 7 Απριλίου 2010

Νέα υπηρεσία αγοράς βιβλίων online

Με την ελπίδα να καταφέρει για τα γραπτά κείμενα ότι το iTunes για τη μουσική, η υπηρεσία φιλοξενίας κειμένων στο Ίντερνετ, Scribd, ανοίγει το διαδικτυακό της κατάστημα, παρέχοντας ένα ακόμη κανάλι διάθεσης για συγγραφείς και εκδότες.
Το εμπορικό κανάλι του Scirbd ξεκίνησε τη λειτουργία του τη Δευτέρα και σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η διετής υπηρεσία χρεώνει για το υλικό που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα. Όπως αναφέρει η εταιρεία, το Scribd έχει συγκεντρώσει έργα 35 δισεκατομμυρίων λέξεων σε σύνολο, μέσα από ένα μίγμα βιβλίων, εργασιών, παρουσιάσεων PowerPoing, νομικών και άλλων κειμένων.
Μέχρι σήμερα η πρόσβαση στο Scribd ήταν δωρεάν, αν και πριν από δύο περίπου μήνες η εταιρείας έδωσε την άδεια στους εκδότες να ανεβάζουν τα βιβλία τους με link σε σελίδα αγοράς κάποιου άλλου site. Πλέον, η εταιρεία από το Σαν Φρανσίσκο, θα λαμβάνει 20% από κάθε πώληση που πραγματοποιείται στο δικό της online κατάστημα, απονέμοντας το υπόλοιπο 80% στους δημιουργούς ή κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων του προϊόντος.
Πρόκειται για στρατηγική παρόμοια με αυτή που προσφέρουν άλλες υπηρεσίες, αν και το Scribd φαίνεται να παρέχει μερικές καινοτόμες λύσεις, όπως επισημαίνει ο αναλυτής της Gartner, Άλεν Γουάινερ. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Scribd είναι ότι κάθε κείμενο που παρέχει μπορεί να διαβαστεί από πολλά διαφορετικά format, από υπολογιστές μέχρι κινητά τηλέφωνα. «Η επιτυχία του θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον αριθμό εκδοτών και συγγραφέων που θα συνεργαστούν μαζί του».
Καθώς η υπηρεσία μεγάλωνε σε όγκο, το Scribd εξελίχθηκε σε πειρατικό μαγνήτη, καθώς πολλοί δημοσίευαν αντίγραφα βιβλίων και άλλο υλικό χωρίς σχετικά δικαιώματα. Ο διευθύνων σύμβουλος της υπηρεσίας, Τριπ Άντλερ, επισημαίνει ότι τα κείμενα χωρίς δικαιώματα αφαιρούνται αμέσως μόλις γίνει αναφορά του προβλήματος. Επιπλέον, το νέο κατάστημα θα διαθέτει εργαλεία ελέγχου αδειών χρήσης, δίνοντας τη δυνατότητα στους συγγραφείς να ορίζουν τον αριθμό συσκευών που θα μπορούν να αποθηκεύσουν τα βιβλία ή άλλο υλικό που αγοράζεται από το Scribd.
Η O'Reilly Media, εκδοτικός οίκος που ειδικεύεται σε τεχνολογικά θέματα, έχει ήδη συνάψει συνεργασία με το Scribd. Η υπηρεσία, δίνει τη δυνατότητα στους συγγραφείς ένα εναλλακτικό κανάλι διάθεσης του βιβλίου τους παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες, αυξάνοντας τα περιθώρια κέρδους. Οι λάτρεις των βιβλίων από την άλλη, μπορούν να επωφεληθούν από τις χαμηλές τιμές, που ανταγωνίζονται ακόμη και παραδοσιακά online βιβλιοπωλεία, όπως το Amazon.
Ένας από τους τρεις συγγραφείς που έχουν ήδη έρθει σε συμφωνία με το Scribd, ο Κέμπλ Σκοτ, βρίσκει παραπάνω από επικερδή τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Ο Κέμπλ, θα παίρνει 1,6 δολάρια για κάθε αντίγραφο του βιβλίου του, που θα διατίθεται έναντι δύο δολαρίων. Η συμφωνία είναι σαφώς πιο συμφέρουσα σε σχέση με τη συμφωνία που είχε συνάψει για το πρώτο του βιβλίο, που ήταν 1,13 δολάρια για κάθε αντίτυπο, που κοστολογούνταν στα 15 δολάρια στα ράφια.
Η ελάχιστη τιμή για κάθε προϊόν ήταν ένα δολάριο, χωρίς περιορισμό για τη μέγιστη. Μάλιστα, μία μελέτη για την επιχειρηματικότητα στην Κίνα κοστολογείται στα 5.000 δολάρια. Εκτός από ολόκληρα έργα, το Scribd θα πουλάει και μεμονωμένα κεφάλαια βιβλίων, όπως το iTunes δίνει τη δυνατότητα για αγορά μεμονωμένων τραγουδιών από το άλμπουμ ενός τραγουδιστή ή συγκροτήματος. Το Lonely Planet, που εκδίδει ταξιδιωτικούς οδηγούς, σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το Scribd για να πουλάει κεφάλαια συγκεκριμένων πόλεων, σε καταναλωτές που δεν ενδιαφέρονται να αγοράσουν τον οδηγό μιας χώρας. «Στόχος μας είναι να απελευθερώσουμε τον γραπτό λόγο», καταλήγει ο Άντλερ.


Τρίτη, 6 Απριλίου 2010

Delicious

Η πλειοψηφία των χρηστών του internet κάνουμε χρήση των σελιδοδεικτών (bookmarks), με σκοπό να σώσουμε ως αγαπημένη μια ιστοσελίδα, ώστε να έχουμε ευκολότερη πρόσβαση σε αυτή την επόμενη φορά που θα την επισκεφθούμε. Καταλήγουμε έτσι στο να έχουμε αποθηκευμένη μια πληθώρα σελιδοδεικτών στον υπολογιστή μας, κάνοντας απλά ένα κλικ στο εκάστοτε bookmark για να μεταφερθούμε εκεί γρήγορα και απλά. Τι γίνεται όμως όταν δεν σερφάρουμε στο δικό μας pc, αλλά σε αυτό ενός φιλικού προσώπου, ή σε κάποιο internet café; Και τι συμβαίνει όταν για κάποιο λόγο έχουμε εγκαταστήσει καινούργιο λειτουργικό σύστημα στο δικό μας pc και δεν έχουμε κάνει back up τους σελιδοδείκτες μας; Μια κάποια λύση είναι χρησιμοποιούμε τη μνήμη και να επαναλάβουμε χειροκίνητα τη διαδικασία της σελιδοσήμανσης. Το μνημονικό μας όμως μερικές φορές μας προδίδει και δεν μπορούμε να ανακαλέσουμε ορθά όλες τις διευθύνσεις των σελίδων που είχαμε αποθηκεύσει. Η λύση στα παραπάνω προβλήματα που μπορούν να προκύψουν, απαντάται στο όνομα www.delicious.com

Δευτέρα, 5 Απριλίου 2010

Παρουσίαση του CentenniaΟ Ιστορικός Άτλαντας «Centennia» είναι ένας οδηγός στην ιστορία της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής κατά την δεύτερη χιλιετία μ. Χ. Βασισμένος σε μια πλούσια ακολουθία χαρτών, παρουσιάζει, μέσα από 9.000 αλλαγές συνόρων την ιστορική διαδρομή όλων των αυτοκρατοριών, βασιλείων και εθνικών κρατών των προαναφερθέντων περιοχών. Μπορεί να αποτελέσει ένα ενδιαφέρον εργαλείο προς χρήση των μαθητών της Β΄ και Γ’ τάξης Γυμνασίου και όλων των τάξεων του Λυκείου, εφόσον καλύπτει την διδακτέα ύλη των τάξεων αυτών. Προσφέρει αρκετές επιλογές, που βοηθούν τον χρήστη να επεξεργαστεί την πληροφορία με διάφορους τρόπους. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη σε αρκετές γλώσσες και αποτελεί διδακτικό υλικό σε πολλά Αμερικανικά και Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, ενώ είναι ένας από τους γνωστότερους και εγκυρότερους Ιστορικούς Άτλαντες, όπως μαρτυρείται από την μνημόνευση του σε πολλές βάσεις δεδομένων του Διαδικτύου. Ο Ιστορικός Άτλαντας «Centennia» μπορεί να δημιουργήσει καινούργιες προοπτικές στον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος της Ιστορίας στο ελληνικό σχολείο, να θέσει τις βάσεις ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα στην αφομοίωση της ιστορικής γνώσης και να κεντρίσει τους μαθητές να διερευνήσουν μόνοι τους το πεδίο που καλύπτει η εφαρμογή, εκμεταλλευόμενοι την δυναμική δόμηση της και τον αλληλεπιδραστικό της χαρακτήρα.

Ιστορικοί χάρτες υπάρχουν κι εδώ: http://www.euratlas.com/